29 stycznia 2012

niedzielne muffinki

Od tygodni chodzi za mną ochota upieczenia babeczek, jednak sesja skutecznie utrudniała realizacje tych zamiarów.
Na szczęście czas zdawania szybko minął, i tak o to przyszła wolna niedziela (-czujecie jaki to luksus w dzisiejszych czasach?), i mogłam pozwolić sobie na produkcję słodkości. Wybór był prosty, ponieważ już jakiś czas temu natrafiłam na przepis, który cierpliwie czekał na realizacje, czyli muffinki bez mąki. Idealne rozwiązanie dla osób, które tak jak ja postanowiły na jakiś czas wyłączyć z swej diety mączne rzeczy. Smakują niesamowicie, a to zasługa bananów i migdałów... naprawdę, musielibyście tego spróbować, dlatego poniżej przynajmniej nakarmię wasze oczy :












Przepis:
-250g posiekanych migdałów(plus kilka ekstra do posypania)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jajka
-40g cukru
-1/2 łyżeczki cynamonu
-3 banany (plus więcej do posypania)
-2 łyżki stołowe niesłodzonego ciemnego kakao

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Natłuść formę do muffinów i włóż do każdego otworu papierową formę do pieczenia. W mikserem rozdrobnij migdały i proszek do pieczenia (miksuj tak długo, jak jest to konieczne do rozdrobnienia, ale nie dłużej, bo uzyskasz migdałowe masło), po czym odłóż mieszankę w misce na bok.
Kolejnym krokiem będzie zmieszanie w mikserze jajek, cukru, bananów i cynamonu, aż do uzyskania gęstego płynu. Zmieszaj suche i mokre składniki, wmieszaj kakao. Na wierzch ułóż plastry banana i posyp migdałami. Piecz przez 30-35 minut.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. 7 podoba mi się najbardziej :)
    muszę kiedyś spróbować. chyba,że załapię się na jednego, jak zrobisz je po raz kolejny. Załapię ?:D

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja mam nadzieje, że nie na jednego, a na więcej;*

    OdpowiedzUsuń
  3. ... no i jakie to zabawne,bo mi z kolei 7. podobało się najmniej ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. jak przyjedzcież na kawę, to zobaczysz więcej niż jest na zdjęciach ;)

    OdpowiedzUsuń